That word "squirrel", first attested in 1327, comes from the Anglo-Normanesquirel which is from the Old French escurel, the reflex of a Latin word sciurus. This Latin word was borrowed from the Ancient Greek word σκίουρος, skiouros, which means shadow-tailed, referring to the bushy appendage possessed by many of its members.[2][3]
The native Old English word for the squirrel, ācweorna, survived only into Middle English (as aquerne) before being replaced.[4] The Old English word is of Common Germanic origin, cognates of which are still used in other Germanic languages, including the German Eichhörnchen (diminutive of Eichhorn, which is not as frequently used), the Norwegian ikorn/ekorn, the Dutch eekhoorn, the Swedish ekorre and the Danish egern.
Characteristics
Squirrels are generally small animals, ranging in size from the African pygmy squirrel at 7–10 cm (2.8–3.9 in) in length and just 10 g (0.35 oz) in weight, to the Laotian giant flying squirrel at 1.08 m (3 ft 7 in) in length and the Alpine marmot, which weighs from 5 to 8 kg (11 to 18 lb). Squirrels typically have slender bodies with bushy tails and large eyes. In general, their fur is soft and silky, though much thicker in some species than others. The coat color of squirrels is highly variable between—and often even within—species.[5]
In most squirrel species, the hind limbs are longer than the fore limbs, while all species have either four or five toes on each paw. The paws, which include an often poorly developed thumb, have soft pads on the undersides[6] and versatile, sturdy claws for grasping and climbing.[7] Tree squirrels, unlike most mammals, can descend a tree head-first. They do so by rotating their ankles 180 degrees, enabling the hind paws to point backward and thus grip the tree bark from the opposite direction.[8]
Squirrels live in almost every habitat, from tropical rainforest to semiarid desert, avoiding only the high polar regions and the driest of deserts. They are predominantly herbivorous, subsisting on seeds and nuts, but many will eat insects and even small vertebrates.[9]
As their large eyes indicate, squirrels have an excellent sense of vision, which is especially important for the tree-dwelling species. Many also have a good sense of touch, with vibrissae on their limbs as well as their heads.[6]
The teeth of sciurids follow the typical rodent pattern, with large incisors (for gnawing) that grow throughout life, and cheek teeth (for grinding) that are set back behind a wide gap, or diastema. The typical dental formula for sciurids is 1.0.1.31.0.1.3.[10]
Many juvenile squirrels die in the first year of life. Adult squirrels can have a lifespan of 5 to 10 years in the wild. Some can survive 10 to 20 years in captivity.[11] Premature death may be caused when a nest falls from the tree, in which case the mother may abandon her young if their body temperature is not correct. Many such baby squirrels have been rescued and fostered until they could be safely returned to the wild.[12]
Behavior
Squirrels mate either once or twice a year and, following a gestation period of three to six weeks, give birth to a number of offspring that varies by species. The young are altricial, being born naked, toothless, and blind. In most species of squirrel, the female alone looks after the young, which are weaned at six to ten weeks and become sexually mature by the end of their first year. In general, the ground-dwelling squirrel species are social, often living in well-developed colonies, while the tree-dwelling species are more solitary.[6]
Ground squirrels and tree squirrels are usually either diurnal or crepuscular,[13] while the flying squirrels tend to be nocturnal—except for lactating flying squirrels and their young, which have a period of diurnality during the summer.[14]
Feeding
Because squirrels cannot digest cellulose, they must rely on foods rich in protein, carbohydrates, and fats. In temperate regions, early spring is the hardest time of year for squirrels because the nuts they buried are beginning to sprout (and thus are no longer available to eat), while many of the usual food sources have not yet become available. During these times, squirrels rely heavily on the buds of trees. Squirrels, being primarily herbivores, eat a wide variety of plants, as well as nuts, seeds, conifer cones, fruits, fungi, and green vegetation. Some squirrels, however, also consume meat, especially when faced with hunger.[9][15] Squirrels have been known to eat small birds, young snakes, and smaller rodents, as well as bird eggs and insects. Indeed, some tropical squirrel species have shifted almost entirely to a diet of insects.[16]
Predatory behavior has been observed in various species of ground squirrels, in particular the thirteen-lined ground squirrel.[17] For example, Bailey, a scientist in the 1920s, observed a thirteen-lined ground squirrel preying upon a young chicken.[18]Wistrand reported seeing this same species eating a freshly killed snake.[19] Whitaker examined the stomachs of 139 thirteen-lined ground squirrels and found bird flesh in four of the specimens and the remains of a short-tailed shrew in one;[20] Bradley, examining the stomachs of white-tailed antelope squirrels, found at least 10% of his 609 specimens' stomachs contained some type of vertebrate, mostly lizards and rodents.[21] Morgart observed a white-tailed antelope squirrel capturing and eating a silky pocket mouse.[22]
No comments:
Post a Comment